В Україні стрімко дорожчає їжа. Названо чотири категорії продуктів, ціни на які зростуть взимку.
Прогнозом поділився член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук. Він вказав, що очікується підвищення вартості м'яса, яєць, олії та овочів – як протягом зими, так і навесні.
Здорожчання яєць та м'яса пов'язано зі зростанням цін на комбікормову базу – на світових біржах порівняно з минулим сезоном подорожчали соя, кукурудза та пшениця. Тенденція збережеться на найближчий період.
Що стосується овочів, то їх немає де зберігати, тому вони дорожчатимуть. Навесні додасться імпорт – закупівля проводитиметься за євро, тому вартість буде високою.
"Багато що згниє, втратить свою якість, магазини його не захочуть класти до себе на полиці, і поїде імпорт", - вказав Соломчук під час брифінгу в "Медіацентрі Україна.
Також очікується підвищення вартості олії. Це пов'язано із засухою у східних та південних регіонах, де завжди засівали багато соняшника. Фермери зібрали від 300 до 700 кг з гектара. У зернах набагато менша олійність – і здорожчання буде. Дмитро Соломчук наголосив, що у світі не вистачає соняшникової олії - спостерігається дефіцит.
Ціни на свинину
У жовтні значно здорожчала свинина. Про це свідчать результати моніторингу цін у національних торгових мереж аналітичного відділу Асоціації "Свинарі України". Минулого місяця середня роздрібна ціна кілограма становила 207,9 грн/кг, що на 2,2% або 4,4 грн/кг вище у порівнянні із вереснем. Це частково пов’язано з потребою компенсувати падіння цін на супутні продукти забою свиней (субпродукти, жир, шкури), пропозиція яких цьогоріч вища, а попит значно нижчий.
Максимально підвищилася вартість преміальних частин свинини – ошийка, корейки, стейка та вирізки. А грудинка, лопатка та стегно навіть подешевшали.
Нагадаємо, що ціни на яйця вже рекордно зросли в Україні й десяток подекуди коштує 100 грн.